FredeBruun.com

View Original

Min køkkenhave - nemt og vellykket på min terrasse

Hvordan kommer man i gang med at lave en køkkenhave og dyrke sit eget grønt, når man ved absolut intet om det? Hvad er nemt at starte med? Hvilke begynderfejl bør man undgå? Og hvad dælen gør man hvis ens have er et feststed for dræbersnegle?

Jeg har i dette indlæg samlet mine anbefalinger, tips, gode råd og dont’s til dig, der er nysgerrig på livet med en køkkenhave eller blot ønsker at gro et par enkle sager på terrassen.

Indlægget er opdelt så du først finder lidt forklaring om min køkkenhave, og hvilke forudsætninger jeg havde for min køkkenhave. Derefter vil der komme et afsnit omkring jord og gødning, hvor jeg bl.a. fortæller hvordan du nemt kan lave din egen gødning på bananskræl og kaffegrums. Tips til gængse afgrøder vil du herefter kunne finde inkl. generelle råd til f.eks. plantekasser, gødning, dræbersnegle mm. Til slut vil du kunne finde en håndfuld anbefalinger til dygtige køkkenhave-ejere, som jeg trækker inspiration og viden fra.

Min køkkenhave

Tidligere har jeg dyrket lidt småting på min altan og altid hjulpet min mor i hendes blomsterhave. I år var første år, hvor jeg sådan rigtigt gik i gang med at dyrke mine egne grøntsager. Med lidt tips fra nettet i baglommen, satte jeg i gang med min køkkenhave. Ofte blev det til ’learning it, by doing it’. Derfor har jeg også begået en del fejl, men heldigvis også haft rigtig mange succeser.

I dette indlæg vil jeg gerne dele lige netop de succeser og fejl jeg lærte af. For selvom jeg endnu ikke kan kalde mig køkkenhave-mester, så lykkedes det mig alligevel at dyrke så meget, at jeg i august og september næsten ikke havde behov for at handle. Derudover brænder jeg for køkkenhavelivet, og ønsker at dele ud af tips og inspiration til dem, der også har lyst til at prøve kræfter med det.

Min køkkenhave i år lavede jeg i plantekasser på min terrasse. Altså en lille, men alligevel meget frodig og vellykket køkkenhave. Det kræver nemlig ikke forfærdelig mange kvadratmeter, for at kunne lave en køkkenhave med et godt afkast. Så frygt ej, har du kun en terrasse at gøre godt med eller kun en lille have, så kan du altså sagtens dyrke en masse.

Jeg anbefaler at starte i det små, så man ikke bliver overvældet af for mange forskellige afgrøder. Så kan man jo altid bygge på år efter år - det er også min plan. Næste år er min plan nemlig at give haven en større tur og inddrage et område på mindst 30 m2 til endnu mere køkkenhave.

Forudsætninger for min køkkenhave

  • Alt er økologisk - lige fra frø til jord og gødning

  • Jeg har i år anvendt plantekasser i størrelsen ca. 80x40x40cm. Kasserne er blot gamle trækasser, som jeg købte på FB markedsplads til småpenge.

  • Derudover har jeg anvendt mindre kasser og potter

  • Alt blev dyrket i nævnte kasser og potter på min terrasse

  • Intet blev dyrket direkte i haven i år, men det er min plan at flytte en masse ned i højbede og i direkte jord næste år.

  • Jeg gik først i gang med min køkkenhave i slutningen af maj, og måtte lukke den ned allerede i slut september, fordi jeg rejser, som jeg gør.

Jord og opbygning af plantebede

Som vist i filmen byggede jeg mine plantebede op med grene og blade i bunden, jord fra haven og til sidst 10 cm økologisk plantejord (plantesæk til økologisk dyrkning). Grenene og bladene kom jeg i bunden, fordi de langsomt nedbrydes og dermed langsomt frigiver gødning til planterne. I en del af plantebedene kom jeg også f.eks. banaskræller og lidt grøntsagsskræl i, som jeg lagde mellem de to jordlag, for at give ekstra næring og gødning.

Gødning

Af gødning har jeg anvendt økologisk flydende gødning fra Plantorama, banangødning og kaffegrums. Kaffegrums indeholder næringsstoffer, som planterne er vilde med og derfor er det rigtig godt som gødning. Derudover er dræbersnegle ikke fan af kaffegrums. Man kan derfor beskytte sine udsatte planter ved at lægge et lag kaffegrums rundt om planten. Du skal lægge kaffegrums rundt om planterne fra de er små, og laget skal lægge tæt hele vejen rundt om planten. Kaffegrums er syreholdigt, så ved nogle planter er det bedst at blande det op med lidt jord inden det lægges. Ellers skal man lægge det lidt adspredt i mindre forhold. Jeg har især givet kaffegrums til mine squash og jordbær, og det har fungeret super godt.

Nedenfor forklarer jeg lidt om banangødning, samt hvordan du nemt og hurtigt kan lave det derhjemme.

Sådan laver du banangødning

Banangødning laves på bananskræl og vand. Sørg for at anvende økologiske bananer, så de ikke er sprøjtet med alt muligt. Skyld ligeledes dine bananer inden du anvender dem.

Ingredienser:

  • 1,5 liter glas eller bøtte med låg

  • Skræl fra 10 økologiske bananer

  • Vand

Fremgangsmetode:

  1. Kom dine bananskræl i glasset (efter de er blevet skyldet)

  2. Hæld vand i indtil alle bananskræl er dækket.

  3. Kom det i køleskabet og lad det stå der i 1 til 2 uger.

  4. Når din banangødning er klar, hæld den da over i en vandkande og fortynd den da 1:5 og vand dine planter med det.

Gode tips til banangødning

  • Det er nemmest at skylde bananskrællet inden du skræller bananerne.

  • Anvend selve bananerne til f.eks. et bananbrød, eller skær dem i skiver og kom dem i fryseren til smoothies og nice cream.

  • Kan du ikke få brugt 10 bananer på en dag, kan du sagtens lave gødningen over et par dage. Blot sørg for at bananer er dækket af vand, og glasset er lukket tæt, inden du stiller det i køleskabet.

Vær opmærksom på

Bananskræl er rig på kalium, og derfor må banangødning ikke overforbruges, da dine planter så kan komme til at mangle andre næringsstoffer.

Jeg har kun brugt banangødning til min køkkenhave udenfor. Jeg anbefaler derfor ikke, at man anvender banangødning til indeplanter.

Andre måder at bruge bananer som gødning

Bananskræl kan bruges som gødning på mange måder. Da jeg lavede nogle af mine plantebede, gravede jeg 3-4 bananskræl direkte ned i jorden pr. bed, så de kunne ligge der og komposterer. Man kan også blende sine bananskræl med kaffegrums og vand og give det til planterne (den er dog lidt mere nasty, men hey hvad gør man ikke for en god grøntsagshøst?).

Tips til forskellige afgrøder

I dette afsnit kommer jeg ind på tips og råd til mange forskellige afgrøder. En stor del af disse afgrøder er meget nemme at dyrke og gængse at finde. Afsnittet tager udgangspunkt i afgrøder jeg selv har dyrket, min erfaring og evt. hvad jeg vil gøre anderledes næste gang. Det er derfor ikke en dybdegående gennemgang af alle de tips og forhold, der bør gøre sig gældende for den pågældende afgrøde. Men er i stedet en kort gennemgang af hver afgrøde, som indeholder generelle tips, problemstilling ift. dræbersnegle samt råd og ideer til madlavning mm.

Neckargold bønner

Generelt om at dyrke neckargold bønner: Neckargold bønner er en gul stangbønne, som kan bruges i en del retter og er nem at gro. Jeg plantede 3 frø, men 2 af de små planter blev spist af dræbersneglene. Den sidste plante gav godt med bønner.

Frø/spirer/plante: Jeg købte frø hos FantastiskeFrø.dk. Disse plantede jeg først i en lille krukke og så over i en plantekasse, da de var ca. 10 cm høje.

Nem-svær skala: Nemme, men pas på sneglene i starten.

Dræbersnegle og neckargold bønner (min erfaring): Dræbersnegle kan godt lide de nye små planter, og derfor mistede jeg 2 af de 3 jeg plantede. Når planten bliver lidt større er sneglene ligeglade med dem og det samme gælder bønnerne. 

Madlavning med neckargold bønner: Neckargold bønner skal som andre bønner varmetilberedes inden spisning. De kan enten koges eller svitses på panden. Hvis du sørger for at plukke dem inden de bliver helt store, så undgår du trævler i ’skindet’. Dem vist på billedet overfor er klar til høst.

Min største udfordring: Dræbersnegle.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Beskytte de unge planter bedre for dræbersnegle, og sørge for noget bedre for dem at kravle på, f.eks. espalier.

Løg

Generelt om at dyrke løg: Løg skulle være nemme at dyrke, især hvis man køber sætteløg.

Frø/spirer/plante: Jeg havde et par løg, der var begyndt at spire og dem satte jeg ud. Dette giver dog ikke løg det første år, men giver mulighed for at høste frøene, så man næste år kan gro løg. Jeg har derfor blot snuppet frø til næste år og har ingen erfaring med at gro spiselige løg endnu.

Dræbersnegle og løg (min erfaring): Dræbersnegle hader løg, så de går udenom dem. Derfor kan løg også bruges til at hjælpe med at beskytte udsatte planter, hvis de plantes tæt rundt om de udsatte planter, evt. sammen med hvidløg.

Madlavning: Løg kan bruges i meget madlavning – både rå og tilberedte. Her kan du finde et par af mine opskrifter med løg: Syltede rødløg, Cremet gryderet med linser, Paprikagryde med fyldte pastaer, Cremet kartoffelsuppe og Gryderet med hokkaido, blomkål og tofu.

Spinat

Generelt om at dyrke spinat: Spinat er supernemt at gro og genialt i rigtig meget mad. Den største udfordring med spinat er dræbersnegle, så man skal sørge for at beskytte sin spinat godt mod de glubske fætre.

Frø/spirer/plante: Anvender økologiske frø, som jeg planter direkte i jorden.

Nem-svær skala: Meget nem.

Dræbersnegle og spinat (min erfaring): Dræbersnegle er vilde med spinat, og du bør derfor beskytte din spinat fra de grådige snegle.

Madlavning med spinat: Spinat kan bruges direkte i salater, anvendes i gryderetter, lasagner, i smoothies mm eller varmetilberedes. Derudover kan spinat også nemt fryses, enten direkte eller efter planchering (alt efter hvordan man ønsker at bruge det efterfølgende). Der er faktisk næsten ikke den ting, man ikke kan bruge spinat i. Her er der et par af mine opskrifter med spinat: Grøn smoothie bowl med kiwi og banan, Buddha bowl med peanutbutterstegte blomkål, Pestokartofler og Hjemmelavede tacos.

Min største udfordring: Dræbersnegle.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Igen sørge for at beskytte spinatten godt mod sneglene. Jeg har læst tips om folk der planter et ’hegn’ af tætstående hvidløg hele vejen rundt om deres spinat og på den måde holder dræbersneglene væk. Måske jeg vil prøve det næste år. Dræbersnegle kan nemlig ikke fordrage hvidløg.

Grønkål

Generelt om at dyrke grønkål: Grønkål er nemt at dyrke, når de først lige kommer i gang. De unge grønkålsplanter kan dog nemt bliver offer for dræbersnegle eller knække i en hård vind, hvis ikke de er beskyttet. Grønkål er nemt at bruge i rigtig meget madlavning og er meget sundt.

Frø/spirer/plante: Jeg købte frø hos FantastiskFrø.dk. Disse planter jeg først i en mindre potter og derefter over i en plantekasse. For at beskytte mine små grønkålsplanter mod snegle og hårdt vejr, sætter jeg gennemsigtige skåle over dem fra de begynder at spirer og til de er ca. 15 cm høje. De gennemsigtige skåle virker også som mini-drivhus, og får grønkålene til at vokse hurtigt.

Nem-svær skala: Middel.

Dræbersnegle og grønkål (min erfaring): Dræbersnegle kan være et problem i starten, men når først grønkålsplanten er 15-20 cm høje bliver dræbersneglene ligeglade med dem. Dette er meget typisk for mange afgrøder – de friske, saftige små skud er sneglene vilde med, men når først planten begynder at have lidt uger på bagen, er sneglene ligeglade.

Madlavning med grønkål: Ligesom med spinat kan grønkål bruges til virkelig meget i madlavningen. Jeg plejer altid at varmebehandle min grønkål inden jeg spiser den.

Min største udfordring: Sommerfuglelarver. Jeg havde ikke beskyttet mine grønkål mod sommerfuglene i år, og de led derfor under deres angreb. Problemet med larveangreb stod primært på i løbet af juni og juli. Da vi kom halvvejs gennem august oplevede jeg, at sommerfuglene blev færre og dermed kunne grønkålen få lov at vokse bedre. Samtidigt var grønkålen også blevet større og bladene kraftigere på dette tidspunkt. Jeg endte derfor alligevel med at kunne høste en god del fra de få grønkål jeg havde plantet. Når jeg vender retur til Danmark til jul, regner jeg med at kunne høste endnu mere, da grønkål ofte kan stå et godt stykke ind i vinteren.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Beskytte dem mod sommerfuglelarver.

Salat

Generelt om at dyrke salat: Der findes mange forskellige salattyper, og min erfaring er, at salat er supernemt at dyrke. Dræbersneglene er dog vilde med salat (primært i første halvdel af deres liv), så man er nødt til at beskytte planterne mod de griske fætre. Jeg havde i år 4 forskellige typer salat i min køkkenhave.

Frø/spirer/plante: Jeg købte denne sæson en lille bakke med ca. 12 salatplanter i. Disse plantede jeg direkte ud i mine plantekasser. 3 af dem mistede jeg til dræbersnegle, da de var små. De andre planter voksede nemt og fint af sted.

Nem-svær skala: Meget nemme

Dræbersnegle og salat (min erfaring): Dræbersnegle elsker salat, især de små salater. Så man bør beskytter sin salat. Lader man sin salat vokse i højden, vil dræbersneglene begynde at blive mere og mere ligeglad med dem i takt med at planten bliver ældre. Når de når ca. 40 cm i højden er min erfaring, at sneglene næsten ikke går i dem længere, fordi bladene er begyndt at blive kraftigere på dette stadie.

Madlavning med salat: Salat er nemt at bruge i meget mad – salater, sandwiches, tortillas, tacos, pita, burger, smørrebrød mm. Her er der et par af mine opskrifter med salat: Buddha bowl med peanutbutterstegte blomkål, Pestokartofler og Hjemmelavede tacos.

Min største udfordring: Dræbersneglene. Derudover kan salat ikke klare for meget tørke, og begynder hurtigt at hænge, når de er tørstige.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Beskytte bedre mod dræbersnegle i de tidlige stadier.

Et godt tip: Hvis man lader sin salat vokse i højden, vil den begynde at sætte blomster. Dette bliver til frø man kan høste og anvende næste år. Vil man hellere forlænge levetiden af sin salat, kan man med fordel klippe blomsterknopperne af. Salaten vil skyde blomster igen, men der går lidt tid før den gør det igen, og dermed strækkes levetiden på salatplanten. Nedenfor er der billeder, der viser hvordan det ser ud, når blomsterknopperne er klippet af, og når de nye blomster er på vej (hhv. nederst til venstre og øverst til højre).

Bladselleri

Generelt om at dyrke bladselleri: Bladselleri er nemt at dyrke og er god at bruge i både varme retter, i friske salater eller i sin smoothie.

Frø/spirer/plante: Jeg anvendte bunden af en bladselleri købt fra supermarkedet. Skær bunden så den er ca. 5 cm høj, lad den nederste halvdel stå i vand i ca. et par uger (se billede nedenfor). Plant din bladselleri ud, når du kan se den er begyndt at slå rødder.

Nem-svær skala: Nem.

Dræbersnegle og bladselleri (min erfaring): Dræbersnegle går uden om bladselleri pga den skarpe smag og lugt.

Madlavning med bladselleri: Kan bruges i meget – både rå og tilberedt.

Min største udfordring: Faktisk oplevede jeg ingen udfordringer. Næste år tænker jeg at plante et par mere.

Blomkål

Generelt om at dyrke blomkål: Blomkål er nemt at dyrke, hvis blot de får den plads de har brug for og man beskytter dem for sommerfuglelarver. Blomkål kan bruges i meget mad.

Frø/spirer/plante: Ligesom med salaten anvendte jeg små mini planter og plantede disse direkte ud i mine plantekasser.

Nem-svær skala: Middel, da de skal beskyttes for sommerfugle.

Dræbersnegle og blomkål (min erfaring): Dræbersneglene gav dem ingen opmærksomhed.

Madlavning med blomkål: Nem at bruge i mange forskellige retter, f.eks. hokkaido gryderet og Buddha bowl med peanutbutterbagte blomkål.

Min største udfordring: Mangel på plads og sommerfuglelarver. Jeg plantede mine blomkål alt for tæt og derfor voksede de langsomt. Larverne var ret vilde med bladene og flere blade blev helt gennemhullet af de små grådige fætre.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Give dem mere plads og beskytte mod sommerfuglelarver, så de vokser hurtigere og kommer til at give store blomkål.

Jordbær

Generelt om at dyrke jordbær: Jordbær er supernemme at dyrke og derudover producerer de en masse stiklinger, som man kan plante om til nye jordbærplanter. På den måde kan man nemt holde ens jordbærproduktion ved lige eller forøge den år efter år.

Frø/spirer/plante: Når nogle af mine jordbærplanter er ved at blive for gamle skifter jeg dem blot ud med nogle af de nye stiklinger.

Plads: Jordbærene bliver størst, hvis de får ok med plads, men man kan sagtens have dem til at stå tættere og stadig få godt med jordbær.

Nem-svær skala: Meget nemme

Dræbersnegle og jordbær (min erfaring): Dræbersnegle er vilde med selve jordbærrene og man bør derfor beskytte sine jorbær eller sørge for at plukke dem hver dag, så man kan nå at plukke dem inden sneglene finder dem. Pluk dem evt. inden de er helt saftige røde, så er der nemlig større chance for, at sneglene ikke når at tage dem, før du gør.

Forårsløg

Generelt om at dyrke forsløg: Forårsløg er nemme at dyrke og kan bruges i meget forskelligt i køkkenet. Derudover hader dræbersnegle dem.

Frø/spirer/plante: Jeg anvendte økologiske frø fra Fantastiske Frø. Disse forspirede jeg og satte så ud i bedet. Derudover groede jeg også et par forårsløg ved at anvende enderne af købte forårsløg (se billede nedenfor). Lad dem stå i vand i et par uger og plant dem ud, når der er godt med rødder og en ny grøn top er ved at vokse ud igen.

Nem-svær skala: Meget nemme

Dræbersnegle og forårsløg (min erfaring): Dræbersnegle hader forårsløg, juhu

Madlavning med forårsløg: Kan nemt bruges friske eller i varme retter, f.eks. hokkaido gryderet, Smoked tofu curry gryderet og Hjemmelavede tacos.

Hvidløg

Generelt om at dyrke hvidløg: Hvidløg er nemme og kan plantes blot fra hvidløg købt i supermarkedet, dog bør man sikre sig, at det er en sort, der kan holde til det danske vejr. Ellers må man købe nogle sætteløg.

Frø/spirer/plante: Jeg anvendte blot hvidløgsfed fra supermarkedet. Lod dem spirer, så spirerne var mindst 2-3 cm lange og satte dem så ud.

Nem-svær skala: Nemme

Dræbersnegle og hvidløg (min erfaring): Dræbersnegle hader hvidløg

Madlavning med hvidløg: Kan bruges i meget – råt eller tilberedt. Har er der nogle af mine opskrifter med hvidløg: hokkaido gryderet, Smoked tofu curry gryderet, Cremet kartoffelsuppe og Nem gryderet med linser.

Min største udfordring: Jeg plantede først mine hvidløg i maj, og de nåede derfor ikke at blive ret store og dele sig i fed før jeg brugte dem. Men de kunne stadig sagtens bruges.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Jeg har sat nye hvidløgsfed ud her i efteråret. På den måde har de længere tid til at vokse i, og skulle derfor gerne blive til gode store hvidløg til sommer.

Squash

Generelt om at dyrke squash: squash gror nemt og producerer en masse squash, hvis blot de har lidt plads. Man kan spise squash både når de er små eller når de er helt store (og mere græskaragtige).

Frø/spirer/plante: Jeg fik nogle små planter fra min svigerfar, som han havde groet fra frø.

Nem-svær skala: Nemme, dog begyndte mine af få svamp på bladene i løbet af august (se billede nederst til venstre). Jeg mistænker at dette skyldes, at de stod i plantekasser i stedet for direkte i jorden eller i et stort højbed.

Dræbersnegle og squash (min erfaring): Dræbersneglene kan godt lide de unge planter, men efter en vis størrelse holder sneglene sig væk.

Madlavning med squash: Nemme at bruge i meget – både rå og tilberedte. Her er der en af mine opskrifter med squash i: Buddha bowl med peanutbutterbagte blomkål

Min største udfordring: Mangel på plads. Squash skal helst have godt med plads, men jeg havde sat 2 squashplanter i en plantekasse på blot ca. 80x40x40cm. Alligevel formåede jeg at få godt med squash. Mine squash blev dog ikke kæmpestore, men fik en fin størrelse som den man kan finde i supermarkedet.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Give dem mere plads (nok grave dem direkte ned i jorden i haven). Dette burde også afhjælpe problemet med svamp på bladene.

Agurk (skoleagurk)

Generelt om at dyrke agurk: Agurk gror nemt når de får lov at stå i drivhus, får nok gødning og lidt sol. Agurk vil dog helst have godt med sol. Husk at klippe sideskud af, så planten koncentrerer sig bedre om agurkerne.

Frø/spirer/plante: Jeg købte 2 små skoleagurk-planter, som jeg plantede sammen i en større aflang krukke.

Nem-svær skala: Nemme.

Dræbersnegle og agurk (min erfaring): Dræbersnegle vil gerne gå i de unge planter, men min erfaring er, at de lader planterne være efter planterne når ca. 40 cm i højden.

Madlavning med agurk: Agurk kan bruges i rigtig mange retter. Du kan her finde et par af mine opskrifter med agurk i: Buddha bowl med peanutbutterbagte blomkål og Hjemmelavede tacos. Agurk kan også bruges i f.eks. smoothies og juice.

Min største udfordring: Mangel på sol i mit lille drivhus. De groede fint på trods af begrænset sol, men agurkerne tog længere tid for at blive modne og var små. Alligevel havde jeg dog rigtig mange gode, sprøde agurker.

Rødkål

Generelt om at dyrke rødkål: Rødkål er nemme at gro. De kræver dog en del plads. Derudover er de ikke ligeså eftertragtet af sommerfuglelarverne, som f.eks. grønkål, så det er ikke altid nødvendigt at beskytte sine rødkål.

Frø/spirer/plante: Jeg købte nogle små mini planter som jeg plantede i en af mine plantekasser.

Nem-svær skala: Nemme

Dræbersnegle og rødkål (min erfaring): Dræbersneglene er ligeglade med rødkål.

Madlavning med rødkål: Rødkål kan bruges i rigtig meget madlavning.

Min største udfordring: Pladsmangel. Jeg plantede mine rødkål alt for tæt og de groede derfor meget langsomt. Sørg derfor at give dem plads nok. Jeg lod 4 af mine rødkål stå, da jeg smuttede til Mexico i slutningen af september. Der var de omtrent 7 cm i diameter, men jeg håber de er i live og er blevet større, når vi er retur til jul. Så kan jeg forhåbentligt høste dem der.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Sørge for at give dem nok plads.

Broccoli / Broccolini

Generelt om at dyrke broccoli: Broccoli og broccolini er foretrukket af sommerfuglelarverne, og vokser bedst når de har nok plads.

Frø/spirer/plante: Ligesom med salaten anvendte jeg små mini planter og plantede disse direkte ud.

Nem-svær skala: Middel, da de skal beskyttes for sommerfugle.

Dræbersnegle og broccoli (min erfaring): Dræbersnegle er ligeglade med broccoli og broccolini.

Madlavning med broccoli: Broccoli/Broccolini er nemt at bruge i mange retter.

Min største udfordring: Sommerfuglelarverne. De grønne larver spiste mange af bladene. Derudover var jeg også kommet til at plante mine alt for tætte (ca 15 planter i en plantekasse på ca. 80x40x40cm), og de gav derfor kun små broccolini.

Hvad jeg vil gøre næste gang: Sørge for at give dem bedre plads og beskytte mod sommerfuglelarverne.

Et lille tip: Lad et par af dine broccoli gå i blomst. Så kan du nemlig nemt høste frø, som kan bruges næste år (se billede nederst til højre). Her er der frø som er næsten klar til høst. Frøene er inde i bælgene.

Bladbede

Generelt om at dyrke bladbede: Bladbede er supernemt at dyrke, sneglene er ligeglade med bladebede (i hvert fald de større blade) og bladene kan anvendes på samme måde som spinat.

Frø/spirer/plante: Jeg anvendte økologiske frø fra Fantastiske Frø. Nogle plantede jeg direkte ud, andre forspirede jeg i mindre krukker først.

Nem-svær skala: Meget nemme

Dræbersnegle og bladbede (min erfaring): Dræbersneglene holder sig fra bladbede. De kan godt gå lidt efter de yngre blade, hvis de kan nå dem, men ellers er de ligeglade med bladbede. Min erfaring er, at de ikke er vilde med stænglerne, da disse er lidt ’kradse’ i smag og lugt (i stil med bladselleri), derfor snupper de kun af bladene, hvis de kan nå et blad uden at skulle kravle på stænglerne.

Madlavning med bladbede: Bladene kan bruges på samme måde som spinat. Stænglerne har en lidt skarp smag, men kan bruges i f.eks. gryderetter. Jeg anvendte også mange af mine stængler i smoothies og nice cream. Her skar jeg dem blot i små bidder og frøs dem ned. Anvend en lille håndfuld stængler fra bladbede sammen med resten af ingredienserne i blenderen.

Min største udfordring: Havde faktisk ikke rigtig nogle udfordringer med dem. De groede så godt, at jeg nu har fryseren fyldt med bladbede, som er klar til smoothies og gryderetter, når vi er retur i Danmark.

Gulerødder

Generelt om at dyrke gulerødder: Gulerødder er nemme at dyrke og kan bruges i rigtig meget.

Frø/spirer/plante: Jeg anvendte frø fra FantastiskeFrø.dk. Såede frøene direkte i en krukke.

Plads: Jeg gav helt sikkert ikke mine gulerødder nok plads, da jeg kun havde en krukke til overs og tænkte “går den, så går den”. Min krukke havde en diameter på kun ca. 40-45 cm og alligevel kunne jeg høste 1,5 kg gulerødder derfra. Jeg anbefaler dog at man planter dem et sted hvor de har bedre forhold for at gro. Men har man kun mulighed for at have dem i en krukke, kan det altså lade sig af gøre. Blot vær opmærksom på at gulerødderne kan være lidt svære at få ud, fordi de kiler sig fast i takt med at de vokser.

Nem-svær skala: Meget nemme

Dræbersnegle og gulerødder (min erfaring): Dræbersnegle er mutters ligeglade med gulerødder.

Madlavning med gulerødder: Gulerødder kan anvendes i meget madlavning – både rå og tilberedte. Her er nogle af mine opskrifter med gulerødder: Nem gryderet med linser og Buddha bowls & Måltidssalater.

Kartofler

Generelt om at dyrke kartofler: Kartofler er vanvittig nemme at dyrke, kan godt gro ind i mellem andre planter og kan bruges til mange ting i køkkenet.

Frø/spirer/plante: Jeg havde en håndfuld kartofler, der var begyndt at spirer, som jeg lagde i jorden. Selvom de så noget trætte ud, da jeg lagde dem derud, gik der ikke mange dage før jeg kunne se planterne begynde at komme op.

Plads: Kartofler er nemme og selvom de gerne vil have lidt plads, kan de sagtens ’finde vej’ hvis de står mellem andre planter.

Nem-svær skala: Meget nemme

Dræbersnegle og kartofler (min erfaring): Dræbersnegle er fløjtende ligeglade med kartofler.

Madlavning med kartofler: Kartofler kan bruges i rigtig meget madlavning, men skal dog varmebehandles. Her er lidt af mine opskrifter med kartofler i: Nem gryderet med linser, Hokkaido gryderet, Smoked tofu curry gryderet, Cremet kartoffelsuppe og Buddha bowls & Måltidssalater

Krydderurter: Mynte, basilikum, timian, purløg og oregano

Generelt om at dyrke krydderurter: De fleste krydderurter er utrolig nemme at dyrke. Mynte, purløg, timian og oregano kan alle sagtens tåle det danske vejr. Man kan med andre ord sagtens have disse krydderurter i haven. Især mynte og oregano spreder sig nemt, så vil man ikke have hele haven dækket af dem lige pludselig, så anbefaler jeg at have dem i en krukke eller et højbed. Basilikum skal stå i et drivhus eller vindueskarmen.

Frø/spirer/plante: Man kan nemt selv så krydderurter fra frø eller man kan købe de småplanter i langt de fleste supermarkeder.

Nem-svær skala: De nævnte krydderurter her, er alle nemme at dyrke

Dræbersnegle og krydderurter (min erfaring): Basilikum er eftertragtet af dræbersneglene, men dette er kun et problem, hvis man stiller sin basilikum i et drivhus, hvor dræbersneglene kan komme ind. Mynte, oregano, timian og purløg er dræbersnegle ligeglade med.

Madlavning med krydderurter: Både friske og tørrede krydderurter er fantastisk i mange retter. Jeg bruger krydderurter i rigtig meget af mit mad, f.eks. Nem gryderet med linser, Hokkaido gryderet, Cremet kartoffelsuppe, Paprikagryde med fyldte pastaer, Pestokartofler, Hjemmelavet basilikumspesto, Bagte hvidløg i olie og Cremet grøn pastaret.

Inspirationskilder og folk jeg anbefaler at følge

Herunder finder du et udvalg af folk og profiler, som jeg selv kigger med hos og suger inspiration fra. Der er naturligvis mange flere dygtige køkkenhavefolk derude, så ligger du inde med en god anbefaling eller to, så skriv dem meget gerne i kommentarerne nedenunder.

Derudover er der flere på YouTube, som jeg også holder øje med. Bl.a. Kirsten Dirksen, Learn Permaculture og en helt masse andre. Pinterest er ligeledes et fantastisk medie til at suge inspiration, og et sted jeg får en del gode ideer fra.

Køkkenhavegodter i vente

Næste år tænker jeg at udvide min køkkenhave og suge endnu flere erfaringer til mig. Det her var derfor blot min første guide til en nem køkkenhave. Næste år kan jeg forhåbentligt dele en guide med endnu mere god viden, tips og inspiration i. Og hvem ved, om 5 år kan det være det bliver en helt magnifik køkkenhave-guide jeg deler.

Ligger du selv inde med gode tips, så del dem gerne nede i kommentarerne, så flere kan få glæde af dem. Har du haft andre erfaringer end mig, så del også gerne disse. Jo mere viden, desto bedre. Håber du kunne bruge denne guide.

Knus Frede 💛

Følg mig på sociale medier

See this content in the original post