FredeBruun.com

View Original

Nemme koldhævede æltefrie grødboller

Dette indlæg indeholder reklamelink til Suztain.com.
Hvorfor? Bare rolig, det koster dig intet - naturligvis.

Min første opskrift på boller! Uha uha. Det havde jeg faktisk ikke lige set komme, men i løbet af min graviditet er jeg pludselig begyndt at bage boller 2-3 gange i ugen og har med tiden fået udviklet en rigtig god og meget nem opskrift på lækre æltefrie boller. De er dejlig bløde og svampede indvendigt og sprøde udvendigt. Plus så holder de sig friske og bløde i flere dage. Så i dette indlæg får du min nemme opskrift på æltefrie grødboller, der koldhæves natten over (eller i mindst 6 timer).

Disse æltefrie grødboller er lavet med en simpel havregrød, solsikkekerner og frø. De smager skønt og er simpelthen så nemme at lave. De skal hverken æltes eller formes - så du slipper for mel på bordet og dej på hænderne, juhu! Blot rør dejen sammen, lad den hæve, klat ud på et bagepapir og i ovnen. Voila så er der lækre, friskbagte boller.

Jeg sætter altid dejen over om eftermiddagen eller aftenen, så de kan få god tid til at koldhæve natten over. Om morgenen bager jeg dem i en forvarmet ovn.

Havregrøden er med til at gøre bollerne svampede og sørge for at de holder sig bløde og friske i længere tid. Derfor foretrækker jeg altid at bage boller med lidt havregrød i.

Herunder får du min opskrift på nemme æltefrie grødboller, som er koldhævede. De er nemme at lave, hurtige at røre sammen og perfekt til en weekendmorgen, med i madpakken, til brunchgæsterne eller en eftermiddags mad. Min opskrift på nemme æltefrie grødboller giver ca. 15 friskbagte boller. Disse æltefrie boller tager blot 5-10 minutter ar røre sammen, men der skal lige laves en grød inden og så skal de helst hæve i 10-20 timer.

Nemme æltefrie & koldhævede boller med havregrød

ca 15 boller - Samlet tid: 5-10 min. at røre sammen + hævetid + bagetid

Ingredienser:

Grød:

  • 65g finvalset havregryn

  • 3 dl vand

Dejen:

  • 5 dl koldt vand

  • 15g gær

  • 1 spsk kokossukker (eller raffineret sukker)

  • 2 spsk olivenolie

  • 80g solsikkekerner

  • 20g sesamfrø eller hørfrø

  • 125g fuldkorns hvedemel

  • 125g fuldkorns durummel

  • 425g hvedemel

  • Salt til smag (jeg anvender ca 7g, da jeg generelt spiser lidt salt. Mange vil nok foretrækker 10-12g)

Fremgangsmåde:

Grød:

  1. Du kan med fordel koge vandet i en elkedel. Når det har kogt, hæld det da udover havregrynene i en gryde eller skål, der kan holde til varmen. Lad det stå der og trække i mindst 30-60 min. ind til alt vand er suget og grøden er kølet ned. (eller lav havregrøden i en gryde ved lavt blus og lad det nedkøle).

Dejen:

  1. Tilsæt vand, gær og sukker i en stor skål og rør rundt ind til al gær er opløst.

  2. Tilsæt alle de andre ingredienser og rør ind til al mel er rørt helt ind i dejen.

  3. Dæk skålen med et viskestykke og lad den stå på køkkenbordet i ca 1 time.

  4. Sæt skålen (med viskestykke henover) i køleskabet natten over eller i mindst 5-6 timer. Jeg anbefaler at lade dejen koldhæve i 10-20 timer.

Bagning:

  1. Tænd ovnen på 220 grader over- og undervarme. Hav en bageplade i midten samt en bageplade i nederste rille af ovnen.

  2. Kog ca. 6dl vand i en elkedel og hav klar.

  3. Læg et stykke bagepapir ud på en bagerist.

  4. Når ovnen er varm ‘klattes’ bollerne ud på bagepapiret. Anvend en våd spiseske til at samle en klat dej op fra skålen og læg den over på bagepapiret. Jeg bager mine boller i to omgange.

  5. Flyt bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade i midten af ovnen. Du kan med fordel tage bagepladen ud og stille den på et par varmebrikker. Tag så bageristen over til bagepladen og hiv bagepapiret med bollerne ned på bagepladen, mens du trækker bageristen bagud langs bagepladen. Hold bageristen tæt på bagepladen, når du gør dette.

  6. Sæt bagepladen med bollerne tilbage i midten af ovnen, og hæld ca. halvdelen af det kogte vand i den nederste bageplade. Lad bollerne bage i ca. 8 minutter.

  7. Tag den nederste bageplade ud af ovnen, sæt ovnen på varmluft og bag bollerne i yderligere ca. 10 minutter til de er flotte gyldne/brune.

  8. Tag bollerne ud og sæt dem til afkøling. Gentag processen med den anden halvdel af dejen.

Opbevaring:

Jeg anbefaler at opbevare disse æltefrie boller pakket ind i et bivokspapir. Således bevarer de bedst muligt fugten uden at blive hurtigt mugne. Ellers kan de opbevares i en pose eller kommes på frys. Husk at bollerne skal være helt afkølet inden de pakkes ind.

Serveringsforslag:

Disse nemme æltefrie boller med havregrød er lækre sammen med f.eks. en omgang hjemmelavet nutella, marmelade, avocado og scrambled tofu eller andet skønt pålæg. De kan også sagtens anvendes til at lave en lille sandwich med. Du kan også serverer dem på brunchbordet sammen med f.eks.:

Gode tips til min opskrift på æltefrie boller:

  • Anvend en våd ske til at fordele bollerne
    Når du anvender en våd ske til at fordele bollerne, undgår du, at dejen bliver fuldstændigt klistret ind i skeen. Jeg finder altid et glas frem og fylder det med vand. Dyb skeen i glasset inden hver bolle du fordele ud på bagepapiret.

  • Har du en rest havregrød fra morgenmaden?
    Så kan du sagtens anvende denne til bollerne. Du skal bruge ca 300-350g færdig havregrød til dejen.

  • Husk at tjekke hvilken temperatur dit bagepapir kan holde til
    Mit bagepapir kan holde til maks 220 grader og derfor bager jeg bollerne ved 220 grader. Har du noget bagepapir, der kun kan holde til en lavere temperatur, så bag ved denne temperatur (og giv evt. bollerne et minut eller 2 mere).

  • Kan jeg bruge andre meltyper?
    Du kan sagtens anvende andre typer fuldkornsmel, jeg anbefaler dog at anvende de to nævnte, da det giver en lækker smag og luftighed på bollerne. Men du kan sagtens anvende f.eks. fuldkorns speltmel eller grahamsmel til denne opskrift på nemme æltefrie boller.

  • Kan jeg bruge andre kerner?
    I stedet for solsikkekerner kan du sagtens anvende andre kerner - f.eks. græskarkerner. Du kan også erstatte kernerne med hakkede nødder.

Det her er min allerførste opskrift på hjemmebagte boller, så jeg vil meget gerne høre din oplevelse med dem. Har du spørgsmål til denne opskrift, så kommenter endelig. Har du prøvet min opskrift på disse nemme, koldhævede og æltefrie grødboller allerede? Del din succes over på Insta og tag mig gerne @fredebruun, jeg elsker at følge med i hvordan I bruger mine opskrifter 🤗🥳

Følg mig på sociale medier

See this content in the original post

Flere opskrifter fra FredeBruun.com:

See this gallery in the original post