Cremet linsegryde i efterårets tegn
En helt perfekt varm, lækker og smagfuld gryderet til de kolde efterårs- og vinteraftener. Denne linsegryde er nem og simpel at lave samt smager skønt. Så i dette indlæg får du min opskrift på denne smagsrige og cremede linsegryde.
Jeg elsker en god gryderet og spiser rigtig mange af dem i de kolde måneder. Den her linsegryde er supernem at lave og kan næsten ikke gå galt. Grøntsagerne skal blot svitses på panden, tilsæt linser og væske, smag til med krydderier, tilsæt de soltørrede tomater og lad det så bare stå og simre - voila så er der mad.
Den her gryderet har en dejlig let krydret smag, er cremet, mætter godt og har lidt dejligt bid fra de forskellige grøntsager. Med andre ord er den altså helt perfekt at varme sig på, når regnen daler udenfor eller vinden suser.
Herunder finder du min opskrift på denne cremede linsegryde med peberfrugt, hokkaido og sød kartoffel. Den giver ca. 4 portioner og tager ca. 40 min at lave.
Et lille tip: kog risene imens, så kan du have aftensmad klar på 40 min.
Cremet linsegryde i efterårets tegn
4 personer - Samlet tid: ca. 40 min
Ingredienser:
Linsegryde:
2 dåser grønne linser (eller ca 500g linser klar til brug)
Ca 500g grøntsager (f.eks. hokkaido græskar, gulerod og sød kartoffel)
1 peberfrugt
1 rødløg
1 lille forårsløg eller 2-3 fed hvidløg
1 dåse hakket tomater (gerne med basilikum)
250 ml madlavningsfløde f.eks. den fra Oatly
100g tomatpuré
25 g soltørrede tomater
Lidt olie til stegning
1-2 dl vand til at skylde dåser med
Krydderier:
Friske krydderurter (eller tørrede)
1 spsk paprika
1 tsk karry
1 tsk soya sauce
Salt og peber
Serveres med:
Ris som tilbehør
Evt. fladbrød, naan brød eller focaccia
Se flere forslag under serveringsforslag længere nede
Fremgangsmåde:
Sæt en gryde over med vand og sæt vandet i kog. Kog risene efter anvisning på pakken mens gryderetten laves.
Mens risene koger, snit da løg fint og snit hvidløg helt fint. Kom dem i en stor gryde. Sæt den på medium varme.
Snit peberfrugten og de andre grøntsager i små tern og kom dem med i gryden. Giv det ca 5-10 min.
Skyld linserne grundigt, lad dem dræne i si og kom dem så med i gryden.
Tilsæt tomatpure, madlavningsfløde, hakket tomater, soya sauce, krydderurter og krydderierne. Anvend lidt vand til at skylde det sidste af de hakkede tomater og madlavningsfløden ud, og kom det med i gryden.
Hak de soltørrede tomater fint og tilsæt dem. Giv det yderligere 30 min ved lav-medium varme med låg på. Husk at røre i ny og næ.
Smag til med urtesalt (eller salt og peber).
Server med ris, friske krydderurter og stegte græskarkerner, kokosbacon eller lidt finthakket soltørret tomat.
Serveringsforslag:
Til servering af denne cremede linsegryde kan du toppe med f.eks. lidt stegte græskarkerner, friske basilikumsblade, friske forårsløg eller kokosbacon. Nedenfor finder du min supernemme og lynhurtige opskrift på kokosbacon:
Græskarkerner er bedst som topping, hvis de lige ristes på panden uden olie ved lav-medium varme til de begynder at få lidt farve.
Et stykke fladbrød, naan brød eller focaccia er også rigtig lækkert som tilbehør til denne cremede linsegryde.
Opbevaring:
Denne cremet linsegryde kan normal vis opbevares i køleskabet i op til 4 dage. Opbevar din linsegryde i en tæt beholder eller gryde med låg. Jeg anbefaler at varme den inden servering.
Gode tips til denne opskrift:
Hvilke grøntsager kan jeg anvende i denne gryderet?
Til denne gryderet (cremet linsegryde) er det rigtig lækkert at anvende hokkaido græskar, gulerødder og sød kartoffel. Almindelige kartofler eller butternut squash er også rigtig godt i den. Der er flere grøntsager der gør sig godt i denne linsegryde, så prøv dig frem, men stil efter ca. 500g i alt (eksklusiv peberfrugten, løg og hvidløg/forårsløg)Kan andre linser anvendes?
Du kan sagtens anvende f.eks. røde linser i stedet for grønne linser i denne gryderet. Grønne linser giver dog lidt bid, hvor røde linser lidt mere falder i baggrunden. Bønner som kikærter, kidneybønner, hestebønner eller lignende kan også sagtens anvendes helt eller delvist i stedet for linserne. Derudover kan tofu skåret i tern eller ærtechunks (tekstureret ærteprotein) også anvendes i denne linsegryde. Der er med andre ord nærmest frit spil på den front, så prøv dig frem og se hvad du bedst kan lide.
Har du spørgsmål til denne opskrift, så kommenter endelig. Har du prøvet min opskrift allerede? Del din succes over på Insta og tag mig gerne @fredebruun, jeg elsker at følge med i hvordan I bruger mine opskrifter 🤗🥳