Sådan gør du dit badeværelse mere bæredygtigt

Dette indlæg indeholder affiliate-links til simpelt.dk og elou.dk. Hvorfor?
Bare rolig, det koster dig intet - naturligvis.

Et badeværelse med bæredygtige produkter - nemt og simpelt! I dette indlæg vil jeg dele tips til hvordan du nemt og simpelt kan gøre dit badeværelse mere bæredygtigt, hvordan du vælger produkter som er gode for din hud og krop, samt hvorledes du mindsker dit affaldsforbrug.

Der er et hav af gode grunde til, hvorfor du bør skifte de konventionelle badeværelsesprodukter ud med bæredygtige produkter med naturlige ingredienser. En af grundene er at konventionelle produkter med parfumer og unødig kemi kan være med til at skabe eksem, allergier, forstyrre kroppens naturlige hormoner mm. Derudover kommer konventionelle produkter typisk i emballage lavet af engangs plastik, som skaber unødvendig affald.

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Ved at skifte over til de bæredygtige og naturlige produkter, vil du derfor ikke kun glæde din krop, men naturen vil også takke dig. For på samme måde som de kemiske ingredienser skader vores kroppe, så skader kemien også naturen og dyrelivet. Derudover spiller affald en stor rolle. Plastflasker til shampoo, engangs shavers, trusseindlæg, sprayflasker til f.eks. deo eller hårspray er alt sammen unødvendigt affald. Desværre bliver disse emballager og produkter alligevel produceret i tonsvis, og brugt af et utal af forbrugere. Noget jeg synes er så ærgerligt. Der findes nemlig et hav af fantastiske bæredygtige alternativer, og disse skønne alternativer vil jeg dele med dig i dette indlæg, juhu!

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Da jeg begyndte at skifte ud i produkterne på mit badeværelse, havde jeg svært ved at finde op og ned i de mange bæredygtige alternativer, og finde frem til hvilke der rent faktisk var bæredygtige med naturlige ingredienser, og hvilke der blot udgav sig for at være det. Men det var begyndt at gå op for mig, at alle produkter på mit badeværelse var i plastikemballager, og næsten alt indeholdte parfumer og unødig kemi (på trods af at jeg købte ‘allergivenlige’ produkter). Så det var tid til forandring og jeg begyndte i det små. Jeg havde ikke forestillet mig, at jeg ville ende med at skifte det hele ud, for nogle af produkterne kunne jeg jo ikke ‘leve uden’. Men jeg begyndte stille og roligt, og før jeg vidste af det var alt skiftet ud. I dag kunne jeg ikke forestille mig nogensinde at gå tilbage til produkter i plastikemballage med unødig kemi og parfumer.

Så vil du - ligesom mig - gerne passe godt på din krop og pleje den med naturlige produkter, som ikke skaber hormonforstyrrelser, allergier og eksem? Og ønsker du ikke længere at støtte overforbruget af unødvendig affald? Så læs med i dette indlæg, hvor jeg deler mine gode tips og anbefalinger til bæredygtige produkter til dit badeværelse. Jeg deler også min erfaring af en række af naturlige produkter i dette indlæg, som jeg selv er superglad for. Det er naturligvis helt op til dig, hvilke produkter du ønsker at bruge, men jeg vil varmt anbefale dig at tjekke dem her ud.

Bæredygtigt badeværelse med naturlige produkter, zero-waste og plastikfri

I afsnittet nedenfor gennemgår jeg en række naturlige og bæredygtige produkter, som jeg anbefaler. Jeg uddyber hvorfor jeg har valgt de forskellige produkter, og hvad jeg så godt kan lide ved dem. Du vil til hvert produkt kunne finde et direkte link til produkterne eller hjemmesiden, hvor jeg har købt dem.

Jeg anbefaler dig først at skifte produkter ud, når de er brugt op, så du ikke skaber unødvendig affald og forbrug. Ligeledes anbefaler jeg dig at starte i det små, så det ikke kommer til at virke som et uoverskueligt projekt, men i stedet bliver en gradvis og naturlig overgang. Det er jo vigtigt at have det sjovt imens.

De 3 bæredygtige webshops Simpelt.dk, Elou.dk og Suztain.com er der jeg køber de fleste af mine produkter til badeværelset, og derfor vil du se disse fremgå flere gange i det nedenstående. De nedenstående links vil føre dig direkte til de omtalte produkter, således det er nemt for dig at komme i gang med at skifte ud.

Jeg har desuden et indlæg, hvor jeg har samlet en masse andre bæredygtige webshops, som jeg anbefaler. Dette indlæg er du også meget velkommen til at kigge forbi i. Du kan finde mit indlæg med anbefalinger til bæredygtige webshops her.

Inspiration, produkter og anbefalinger

Tandpastapastiller

Tandpastapastiller er et genialt alternativ til tandpasta og er supernemme at anvende. De er desuden meget effektive og selvom jeg var lidt skeptisk, da jeg skiftede til pastillerne for et par år siden, blev jeg hurtigt hooked. Nu kan jeg slet ikke forestille mig nogensinde at bruge det flydende tandpasta igen. Tandpastapastiller indeholder ingen unødig kemi, kommer i komposterbar indpakning og indeholder (i modsætning til tandpasta) ikke vand, som du skal betale overpris for.

Jeg køber mine tandpastapastiller her: Simpelt.dk, Suztain.com eller Elou.dk

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Shampoo-, sæbe- og balsambarer

Mit hår har fået det SÅ fantastisk efter jeg skiftede over til naturlige shampoo- og balsambarer. Og de hårprodukter, som jeg førhen brugte (f.eks. hårolie og hårmouse), har jeg kunne sløjfe fuldstændig siden jeg skiftede. Derudover slipper jeg også for at betale overpris for vand (flydende sæber, shampoo mm. indeholder store mængder vand, som skal fragtes lange veje rundt på kloden. Noget man som forbruger betaler overpris for). Derudover slipper jeg også for unødvendige engangs plastikflasker.

Jeg køber mine shampoo- og balsambarer her: Simpelt.dk, Suztain.com eller Elou.dk

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Deodoranter

Deodoranter med naturlige ingredienser, plastikfri indpakning, ingen aluminium, økologiske ingredienser og naturlige dufte. Der er mange gode grunde til at skifte de gammeldags deodoranter ud med nye versioner. Min erfaring er, at dem her holder længere end ‘de gammeldaws’. Jeg mærker også tydeligt, at min hud ikke bliver irriteret længere. Derfor er deodoranter helt sikkert endnu en ting, jeg aldrig kommer til at skifte tilbage til den gammeldaws version.

Jeg køber mine naturlige deodoranter her: Simpelt.dk eller Suztain.com

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Tandbørste (og etui)

Der findes efterhånden et hav af forskellige miljøvenlige tandbørster, som er virkelig gode alternative til de gamle tandbørster af plastik. Jeg køber altid tandbørster der er komposterbare med et træskaft af f.eks. bambus. Ligeledes har jeg et plastik-frit tandbørste-etui i bambus, som jeg altid bruger, når jeg rejser eller er på weekendtur, familiebesøg eller overnatning. Jeg har købt mit etui i bambus her.

Jeg køber som regel mine tandbørster her: Simpelt.dk, Suztain.com eller Elou.dk

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Metal-shaver

Da jeg først gik over til metalshaver, var jeg ærligt lidt skeptisk - eller i hvert fald lidt nervøs den første gang jeg skulle bruge den. Men det viste sig hurtigt, at det var der ingen grund til. Shaveren fungerer nemlig supergodt, og nu kan jeg slet ikke forestille mig at gå tilbage til de gamle plastikshavere. Man vender sig hurtigt til den. Derudover er den også en god økonomisk investering. Skraperen koster mere end en engangs shaver, men de udskiftelige blade koster nærmest intet og derfor sparer den hurtigt sig selv ind igen. Jeg har købt min her.

Ansigtsolier og - cremer

Jeg har skiftet mine ansigtscremer ud med ansigtolier. Det har jeg bl.a. gjort fordi jeg kun ønsker at påføre min hud naturlige produkter, samt for at reducere på mit affaldsforbrug. Det er kun hvis min hud er viiirkelig tør, jeg kan finde på at bruge lidt tyk, naturlig ansigtcreme. Anvender man make-up, anbefaler jeg at skifte make-up fjerneren ud med mandelolie, da det snildt fjerner selv vandfast mascara. Plus så plejer mandelolie naturligt huden imens. Jeg køber typisk mine ansigtsolier hos Simpelt.dk.

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Kokosolie

Kokosolie er blevet min nye body lotion og solcreme. Kokosolie er nemlig en lækker (og meget billig) måde at fugte sin krop på, plus så har det lidt naturligt solfaktor. Så i stedet for at bruge solcreme, så anvender jeg kokosolie. Har jeg brug for høj faktor, så anvender jeg dog en naturlig solcreme, da kokosolie kun kan klare lidt solfaktor. Jeg køber min økologiske kokosolie til kroppen samme sted som jeg køber den til køkkenet: supermarkedet. Ps. kokosolie er også genialt som massageolie. Har du brug for solcreme, så kan du købe naturlig solcreme her.

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Rejseæsker til dine sæber, shampoo-, olie- & balsambarer

Man kan købe en masse fine, forskellige små beholdere til sine sæber. Man kan naturligvis også bare genbruge et syltetøjsglas eller hvad man nu lige har liggende. Men fordi jeg rej-ser en del, har jeg brug for en beholder, der passer lige akkurat til sæben og ikke optager unødvendig plads. Derfor har jeg købt et par af de her rejseæsker. De er ret smarte, fordi de fås i forskellige størrelser og former. Så man kan købe til lige præcis den form ens sæber, shampoo- eller balsambarer har.

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Den til kvinderne 😉

Menstruationstrusser er virkelig geniale, men som mange andre var jeg ret skeptisk inden jeg afprøvede dem. Nu er jeg til gengæld SÅ vild med dem, og har på ingen måde lyst til at skifte tilbage til ubehagelige bind og skadelige tamponer, når jeg kan have det godt og behageligt i mine superbløde menstruationstrusser! Derudover er både bind og tamponer engangsprodukter, som skaber en helt masse unødvendigt affald. Menstruationstrusser genanvendes, så ikke nok med at du får lov til at rende rundt i behagelige trusser, så mindsker du også dit affaldsforbrug gevaldigt! Alt imens du passer godt på dit underliv. Det kalder jeg altså virkelig en win-win.

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Naturlige svampe

Naturlige svampe er både billige, holder supergodt og er nemme at finde mange steder. De er et rigtig godt alternativ til den gammeldaws svamp, da de ikke indeholder plastik og derfor heller ikke frigiver mikroplast, når man bruger dem. Jeg har købt mine i Mexico, da de er utrolig billige derovre, men man kan også købe dem andre steder. Bl.a. Simpelt.dk, Suztain.com eller Elou.dk. De naturlige svampe kan også bruges i køkkenet.

Sådan får du et bæredygtigt badeværelse

Gå-væk-myg, creme mod kløe, aftersun.. you name it!

Man behøver ikke købe kemi blot fordi man ønsker at myggene skal holde sig væk. Man kan faktisk købe en masse naturlige versioner og man kan også nemt lave sin egen gå-væk-myg creme. Myg kan f.eks. ikke lide citronella. De kan heller ikke fordrage hvidløg, men jeg tror de færreste har lyst til at smøre sig ind i hvidløg 😜Ligeledes kan man også finde virkelig gode og naturlige cremer til myggestik, kløe, solbrændt hud og meget mere.

Make-up

Anvender du make up, så anbefaler jeg at tjekke hvad de forskellige produkter egentligt indeholder. Prøv så godt du kan at gå efter de naturlige og/eller reducer dit make-up forbrug. Da jeg selv er helt stoppet med at bruge make up, er jeg nok ikke den bedste til at guide på det område. Men jeg ved Simpelt.dk har en del forskellige make up med naturligt indhold og genanvendelig emballage.

De gode råd

  • Parfume-fri
    Gå efter de ting der er parfume-fri, da parfumer kan påvirke den naturlige hormonbalance i kroppen, skabe eksem og allergier.

  • Plastik-fri
    Gå efter de ting der er plastik-frie, og hvis muligt så de ting, hvor du undgår nogen form for indpakning eller kun minimal indpakning. Det kan du med en del ting, hvis du f.eks. køber dem i bulk-stores.

  • Spring kemien over
    Gå efter produkter uden unødig kemi, og snup i stedet de naturlige. Selv hvis et produkt markedsføres som ‘allergi-venlig’ eller ‘parfume-fri’, betyder det ikke, at produktet er fri for unødig kemi, som kan skade din krop. Gå derfor efter de helt naturlige produkter, og undgå de produkter som blot prøver at markedsføre sig som naturlige produkter. (Jeg ved godt det kan være en jungle at finde rundt i, og det er netop derfor jeg har lavet denne guide, som en hjælp til at gøre det nemmere for dig.)

  • Økologi, indpakning og nej tak til dyreforsøg
    Tænk over økologi, komposterbar indpakning eller ingen indpakning. Plus prøv at undgå produkter der har været i gennem dyreforsøg. Hvis produkter er naturlige, er dyreforsøg slet ikke nødvendige, og derfor er det altid en god idé at gå efter de naturlige produkter.

  • Undgå palmeolie
    Forsøg at undgå palmeolie, da det bl.a. har alvorlige konsekvenser for al den regnskov der bliver ryddet i.f.m. produktion af det. Rydningen af regnskov dræber hvert år mange dyr og ødelægger biodiversiteten. (obs. palmeolie befinder sig højst sandsynligt i dit fredagsslik og i dine stearinlys foruden mange skønhedsprodukter)

  • Gør det så godt du kan!
    Selv en lille ting er bedre end ingenting, så synes du det er uoverskueligt, så prøv med bare en enkel ting. Det er nemlig meget bedre at starte med bitte små skridt, end aldrig nogensinde starte.

  • Du behøver ikke gå all-in fra starten
    Fedt hvis du kan gøre dit badeværelse helt bæredygtigt, men du behøver ikke gå all-in. Start i det små, og se om du gradvist kan blive ved at skifte en ting eller to ud ind i mellem. På den måde virker det meget mere overskueligt. Og hvem ved, måske du så netop en dag står og har skiftet det hele ud. Det var det der skete for mig!

  • Vær nysgerrig og undersøg gerne emnerne
    Det er spændende at dykke ned i de mange grunde til hvorfor man bør undgå unødig kemi og plastik. Plus når man ved hvilken konsekvens f.eks. parfume, palmeolie eller plastik har for sin krop, naturen og/eller for et hav af dyr og andre mennesker, så får man helt naturligt en kæmpe lyst til at skifte ud.

  • Find og fokuser på lysten
    Husk der er ingen der tvinger dig til at skifte ud, så find lysten til at gøre det og tænk på hvor god en ting du gør for dig selv, din krop og naturen. Hvis man har lysten og motivation til noget, så er det altid sjovt at gøre.

  • Husk: selv små skridt gør en stor forskel
    Lad være med at tro at ‘det gør ingen forskel, for du er bare et enkelt menneske’ eller ‘det er ikke mit ansvar’. Vi kan alle gøre en kæmpe forskel! Og din krop vil helt sikkert takke dig! Tænk på hvordan en enkel lille dråbe kan sprede store ringe i vandet. Det samme gælder her.

  • Klap dig selv på skulderen!
    Husk at klappe dig selv på skulderen over hvor godt du gør det - også selvom du tager museskridt. Og gør det til en hyggelig, lærerig proces at skifte ud. Det er nemlig MEGA fedt at have et bæredygtigt badeværelse, og det er en fed følelse at vide, at man kun har naturlige produkter til at stå.

  • Skift ud når det er nødvendigt
    Som sagt er det superfedt, hvis du kan få skiftet helt over til bæredygtige og naturlige produkter. Men brug de ting, som du allerede har ind til de er brugt færdigt. Når dine nuværende ting trænger til udskiftning, så kan du købe de nye bæredygtige ting. Det er nemlig unødvendig affald at smide ting ud, før de er slidt ned, og så kan det faktisk bedre svare sig først at skifte ud, når det naturligt er blevet tid til udskiftning. Men opdager man, at en eller flere af de produkter, som man bruger dagligt, er skadelige for ens krop, så kan man naturligvis have lyst til at skifte ud med det samme.

Afrunding og det sidste tip

Nå, det var lidt tips, tricks og anbefalinger til hvordan du nemt og simpelt får et mere bæredygtigt badeværelse, som er godt for både din krop, sjæl og naturen.

Jeg har også lavet en lignende guide til køkkenet, som du kan finde under indlægget Sådan gør du dit køkken mere bæredygtigt.

Smid endelig en kommentar nedenunder og lad mig høre om det her indlæg var brugbart? Hvor mange konventionelle produkter har du allerede udskiftet med mere bæredygtige versioner? Eller hvis du har noget på hjertet du gerne vil dele. Du er naturligvis også altid velkommen til at følge med ovre på Instagram eller sende mig en besked derovre. Du kan finde mig under @fredebruun

Er du interesseret i et samarbejde med mig, så kontakt mig venligst på hej@fredebruun.com eller hop forbi Samarbejde med FredeBruun.com, hvor jeg fortæller mere om hvad jeg kan tilbyde i et samarbejde.

Knus Frede 💛

Find mig på sociale medier

Forrige
Forrige

Webshops jeg anbefaler

Næste
Næste

Sådan gør du dit køkken mere bæredygtigt