Mine bedste tips til at spare penge, når der skal renoveres

Det er vist ikke nogen hemmelighed, at vi er fuld gang med at totalrenovere et gammelt mejeri i Østjylland. Mejeriet er langt fra det første renoveringsprojekt, jeg har kastet mig ud, og i dette indlæg ønsker jeg at dele lidt tips til, hvordan du nemmest og bedst sparer penge, når du renoverer.

Dette indlæg tager udgangspunkt i mine egne erfaringer fra forskellige renoveringsprojekter jeg har lavet, samt mit arbejde som freelance bygningsingeniør. Der er naturligvis rigtig mange måder, man kan vælge at spare penge på, men nedenstående er mine bedste anbefalinger. Så nedenfor finder du mine 8 tips til hvordan du kan spare mest (eller klogest) på dit renoveringsprojekt.

Spar penge på renovering: 8 tips til en billigere renovering

Vores gamle mejeri fra 1920

Klar selv nedrivningen

Rigtig meget nedrivningsarbejde kan man sagtens selv klare - også selvom man aldrig nogensinde har prøvet det før. Som jeg altid har sagt: “man kommer langt med et koben”. Vær dog opmærksom på, at nogle ting kræver profesionelle - f.eks. hvis en bærende væg skal fjernes. Her kan det være nødvendigt at få en byggesagkyndig ind over og måske overlade opgaven til håndværkerne. Better safe than sorry - og er du i tvivl, så rådfør dig med en professionel før du går i gang.

Men som sagt er der rigtig meget nedrivningsarbejde, som man sagtens selv kan stå for og det er en af de helt store udgiftposter, som er nemme at spare på. Tag en snak med håndværkerne og find ud af, hvad der giver mening, at du selv står for, og hvad der er bedst at overlade til dem. Hvis ikke du har ret meget værktøj og ikke ønsker at købe det, kan nogle opgaver være bedst at overlade til håndværkerne. Jeg snakker her af erfaring... Har en gang brugt 15 timer på at brække et 2,5 m2 gulv op med et koben og en skruetrækker. Den opgave havde håndværkerne kunne klare på en time med deres professionelle og elektriske værktøj (stædighed kan være noget værre noget nogle gange haha).

På Mejeriet har vi f.eks. stået for at pille alle de gamle tagsten ned. De gamle lægter overlod vi til håndværkerne, da de ikke tog lang tid at fjerne. Plus vi gik i gang med tagrenoveringen midt i oktober, hvor det regnede en del. Det var derfor bedst at lade lægterne blive på, mens der var dækket af med presseninger for at sikre, at der ikke trængte vand ind i huset. Så i det tilfælde var det bedst for os at betale for et par ekstra timer til håndværkerne fremfor at risikere en flodbølge ind i huset.

Stå selv for oprydningen

De fleste renoveringsprojekter efterlader en helt masse rod. Alt det rod betaler man typisk håndværkerne for at rydde op og køre væk, men det er (ofte) en nem opgave at klare selv. På Mejeriet har vi f.eks. aftalt med håndværkerne, at vi selv rydder op - dvs gamle lægter, indpakning fra nye materialer, afskårne stumper, gamle tagrender, mursten og alt hvad der ellers er af rod kører vi selv bort. I min lejlighed gjorde jeg præcis det samme. Den lå på 3. sal, så håndværkerne tog en gevaldig pris for at skulle slæbe nye materialer op og rod ned - derfor klarede jeg selv en hel del af det slæbearbejde.

Nogle gange er rodet i så stor et omfang, at det kan være uoverskueligt at skulle køre det hele afsted på lossen i en trailer - her kan det være en fordel at leje en container. Nogle gamle materialer kan også være penge værd eller nemme at give videre til andre. F.eks. kan du ofte komme af med et køkken, bryggers eller badeværelse (og endda selv slippe for at pille det ud), hvis du finder nogle, der gerne vil have det. Er det af nyere dato kan du endda ofte få penge for det og stadig slippe for arbejdet med at fjerne det. Træ kan også ofte gives bort (eller du kan muligvis få penge for det, alt efter hvad det er for noget træ, der er tale om). Gamle tagsten, mursten, døre, lister, vinduer mm kan også være penge værd eller kan gives bort.

Indhent flere tilbud og spørg ind

Jeg anbefaler altid, at man indhenter mindst 3 tilbud. Er opgaven lille, kan det måske være nok med bare et enkelt (hvis du f.eks. har fået en håndværker anbefalet) eller to tilbud. Sørg altid for at være meget præcis i dine ønsker og omfang af opgaven, så håndværkeren kan give et så præcist tilbud som muligt.

Der kan være ekstrem stor forskel på både prisen og udførelsen i forskellige tilbud, og derfor er det altid en god idé at indhente flere tilbud og spørge håndværkerne ind, der hvor du ser, at der er forskelle eller noget du ikke forstår.

På Mejeriet har vi ifbm. tagrenoveringen f.eks. oplevet en kæmpe forskel i både pris og udførsel. Vi indhentede i alt 4 tilbud og 3 af dem tog udgangspunkt i, at de gamle spær skulle oprettes. At oprette spær kræver både materialer og en del arbejdstid, og derfor var disse tilbud væsentligt dyrere end det sidste tilbud, som tog udgangspunkt i, at det ikke var nødvendigt at oprette spærene.

Her kan man hurtigt komme til at tænke, at det må være de 3, der har ret, og den ene der tager fejl. Men det behøver langt fra være tilfældet (selvom det ofte er sådan). Vi tog en grundig snak med de forskellige håndværkere og hørte deres begrundelser for hvorfor de mente det ene eller det andet. Vi endte med at gå med det sidste tilbud, som tog udgangspunkt i at spærene ikke skulle oprettes. Både fordi det var langt mere økonomisk, men begrundelserne for ikke at oprette spærene (i vores tilfælde) var gode. Desuden var tilbuddet fra en lokal håndværker, som vi havde en rigtig god mavefornemmelse med.

Så ja, det kan være lidt en jungle at finde rundt i hvilket tilbud og hvilke håndværkere man skal gå med. Men snak med dem, læg mærke til hvordan de er (kommer de til tiden? Virker de oprigtigt interesseret i opgaven? Forstår de jeres ønsker?) og lyt til din mavefornemmelse. Der kan være en del penge at spare i at få valgt de rigtige til opgaven - både så du ikke risikerer at stå med et dårligt udført arbejde bagefter, skader på andre bygningsdele eller have brugt penge på arbejde og materialer, som egentligt ikke var nødvendigt.

Mit sidste råd ift. at vælge et tilbud er at tjekke priserne på materialer igennem. Der kan sagtens være stor forskel på hvad prisen på f.eks. det samme væghængte toilet står listet til i tilbudene. Det samme gælder fliser, hårde hvidevare, tagsten, rørføring mm. Hvis du kan finde noget af det selv til en lavere pris, så kan det være en fordel at bestille det hjem selv.

Det kan være en fordel at vælge “arbejde på medgået tid” i stedet for et fast tilbud nogle gange, men i det tilfælde skal man være opmærksom på, at der altid vil være en risiko for at det ‘løber løbsk’ (snakker desværre af erfaring). Desuden bør du holde øje med antal forbrugte timer, når man vælger “arbejde på medgået tid”, så du ikke risikerer at betale for frokostpauser, rygepauser, telefonsamtaler eller andet, hvor der ikke arbejdes på dit projekt. I bund og grund vil jeg mene, at det er en smagssag om man vælger fast tilbud eller “arbejde på medgået tid”. Det vigtigste er, at man finder gode, reelle håndværkere, som leverer et godt stykke arbejde til en pris der er fair for alle.

Find en god håndværker, som forstår dine ønsker og budget

I forlængelse af foregående afsnit, så er mit råd altså at tage en snak med de forskellige håndværkere og sørge for at du vælger en, der forstår opgaven - og her mener jeg en, der både har en forståelse for dine ønsker, budget og den eksisterende bygning. Er der en god forståelse og kommunikation i mellem jer, er det nemmere at finde frem til et godt tilbud, som omfavner dine ønsker og samtidigt er indenfor dit budget.

Nogle gange kan man tydeligt mærke, at håndværkerne ikke oprigtigt ønsker opgaven, og det resulterer ofte i, at de skruer op for prisen. Da jeg renoverede min lejlighed for nogle år tilbage, ønskede jeg at flytte et dørhul 1 meter i en ikke-bærende murstensvæg. Jeg endte med at indhente 4 tilbud bare på denne lille opgave, fordi alle håndværkere havde skruet priserne helt op til månen. Tilbudene rangerede fra ca 25.000 kr. eks. moms til 35.000 kr. eks moms - alle langt over hvad det burde at koste. Jeg endte med at finde en ung håndværker, som klarede opgaven til (hvis jeg husker rigtigt) 9.000 kr. inkl. moms.

Det er ikke ment som en løftet pegefinger på håndværkerne. Mange af dem har voldsomt travlt og sender derfor ind i mellem nogle priser ud, der er skyhøje, fordi de håber, at de ikke får opgaven - og hvis de gør, så tjener de “i det mindste” så meget på den, at det gør opgaven værd for dem. Derfor er det vigtigt (når man står på den anden side) at lægge mærke til om det tilbud, man har modtaget, er en af de ‘skyhøje’ eller om det er et realistisk tilbud fra en håndværker, der ønsker opgaven.

Find ligeledes en håndværker, som forstår hvilken type bygning du står med (især hvis du ikke selv er så byggetekniske anlagt). Dette anser jeg vigtigt for at sikre, at den stil du vælger at renovere i, respekterer den eksisterende bygning og byggeskik. Hvilket er relevant ift. en salgspris den dag du ønsker at sælge huset, og for at sikre at der ikke anvendes materialer eller byggeskik, som kan skade de eksisterende dele af huset. Tænk f.eks. på de kære 70’er renoveringer, som man ser i mange huse i dag. De trækker ofte ned i salgsprisen, fordi man har renoveret i en mørk og tung stil, som ikke passer til de eksisterende bygninger. Jeg har også set gamle bindingsværkhuse, hvor væggene er ved at rådne væk, fordi man har sat en forsatsvæg op, som forhindre træet i at ventilere. Man skal naturligvis renovere i lige akkurat den stil man selv ønsker. Men det gør ikke noget at tænke forud og vælge noget som er salgbart og ikke skader det eksisterende hus, så du ikke står med et stor underskud, den dag du ønsker at sælge din ejendom.

Er det en større renovering du står overfor, kan det være en fordel at hyre en rådgiver til at sikre et æstetisk slutresultat, en funktionel planløsning og en god byggeproces. Der kan også være mange penge (og hovedpiner) at spare ved at få en arkitekt eller ingeniør med indover opgaven. Pengene til en rådgiver er ofte rigtig godt givet ud og tjener sig selv hjem igen.

Er der noget af det du selv kan gøre?

Udover nedrivning og oprydning er der flere andre ting, som man sagtens selv kan klare. Det kan f.eks. være at hjælpe til med at stille stillads op eller pille det ned, spartle væggene, male og meget mere. Snak med de kontraherede håndværkere og forhør dig ad, hvor det giver mening, at du hjælper til eller hvor der er områder du selv kan klare. Hjælper du til med at stille stilladset op, skal du være opmærksom på, at der eksisterer en del regler, som skal overholdes. Stilladset skal bygges korrekt op, så der ikke er risiko for at nogle personer kommer i fare.

Til badeværelset i min lejlighed valgte jeg f.eks. nogle cementfliser, som skulle behandles inden de kunne lægges (og efter de var lagt). Dette arbejde udførte jeg selv. Og i køkkenet var det nødvendigt at lægge nyt massivt trægulv i stil med det originale samt bygge nyt loft. Begge ting klarede jeg selv med hjælp fra en ven.

Vælg gode, holdbare materialer

Den billige løsning, er sjældent den mest økonomiske. Så vælg nogle gode holdbare materialer, som passer til stilen og ejendommen. Hvis der er et værelse i huset, som f.eks. skal have lagt nyt gulv og der er gamle massive trægulve i resten af huset, så lad for guds skyld være med at lægge et laminatgulv i rummet. Det ødelægger den røde tråd i huset og det syner altid af at være “den billige løsning” (som bestemt ikke trækker op i husets værdi, den dag du måske ønsker at sælge det igen). Brug i stedet lidt tid på at finde et trægulv, der ligner mest muligt det der er i resten af huset. Det er ikke altid den billigste løsning lige nu og her, men det er den mest økonomiske på sigt og derfor godt givet ud. Nogle gange kan man være heldig at finde et brugt gulv, som kan anvendes (og der kan man være heldig, at det entet sælges til en lav pris eller måske endda gives bort - og så bliver det pludseligt både den billigste og mest økonomiske løsning).

Det samme gælder, hvis der skal et par nye døre til, udskiftes et vindue eller et nyt loft op. Respekter ejendommen og tænk langtsigtet. Har ejendommen f.eks. danebrogs-vinduer, så lad vær med at klaske et enkeltfags-vindue ind, fordi det lige var “det billigste” her og nu.

.. Hvilket leder mig videre til at renovering er lig med investering.

Min gamle lejlighed i Aarhus efter totalrenovering

Tænk på at renovering er en investering

På et eller andet tidspunkt vil du sikkert gerne sælge din ejendom igen, og derfor er det altid en god (og økonomisk) idé, at tænke langtsigtet når du renoverer. Medmindre du regner med at bo der de næste +20 år, så lad vær med at vælge et rødt køkken med limegrønne greb og tigerstribede sokler, for det kommer du aldrig til at få pengene hjem på igen, den dag du sælger huset.

Det er naturligvis vigtigt, at du renovere efter dine egne ønsker og ud fra hvordan du selv ønsker at bo. Men hvis din plan er at sælge huset indenfor de kommende år, så vil jeg kraftigt anbefale dig, at du tænker et salgbart design og løsninger ind, så du ikke står nogle år ud i fremtiden med et stort underskud på huset. Husk på at renovering kun er en investering, så længe andre gider betale for den renovering, du har lavet.

Penge givet til en god rådgiver, kan være med til at spare dig penge (og en masse hovedpiner)

Som jeg allerede har været lidt inde på, så kan du ofte både spare en del penge og hovedpiner ved at hyre en rådgiver med ind over et større renoveringsprojekt. En rådgiver har nemlig erfaring med at vælge de gode løsninger - lige fra hvilket tilbud der er bedst at vælge, planløsning, materialer, æstetetik og funktionalitet. Nogle rådgivere har også faste samarbejdspartnere indenfor de forskellige håndværkere-fag, og kan derfor anbefale dig dygtige håndværkere, som de ved de kan stå inde for.

Der er mange valg at træffe i et renoveringsprojekt, og en rådgiver er med til at sikre dig, at du får truffet de rigtige som passer til dit budget, ønsker, behov og den eksisterende bygning.

Det var mine 8 bedste tips til at spare penge i dit renoveringsprojekt. Alt efter størrelsen og omfanget af dit renoveringsprojekt, kan det være at kun nogle af disse tips er relevante for dig. Men jeg håber, at dette indlæg kunne bruges og har givet dig lidt inspiration til, hvor du bedst og klogest sparer penge, når der skal renoveres.

Har du spørgsmål eller en kommentar til dette indlæg, som du ønsker at dele, så skriv endelig en kommentar nedenfor eller skriv til mig ovre på @fredebruun på Instagram. Jeg vil altid gerne høre fra jer (og ved at dele vores erfaringer med hinanden bliver vi alle endnu klogere). Står du overfor et renoveringsprojekt og har brug for lidt flere øjne til at kigge på det, så er du naturligvis også velkommen til at tage fat i mig for en uforpligtende samtale.

God dag! Knus Frede 💛

Næste
Næste

Nyt samarbejde med Nøddebazaren.dk - Hvorfor?