Dejlig krydret dhal med røde linser

Krydret dhal med røde linser og sød kartoffel

Dette indlæg indeholder reklame Rydborg Keramik. Hvorfor?
Bare rolig, det koster dig intet - naturligvis.

En ægte klassiker, nemlig dhal! Mmmm det er bare altid en vinder. Så i dette indlæg får du min nemme og ikke mindst dejlige opskrift på en lækker varm og krydret dhal, som kan laves på blot 30-40 minutter.

Dhal, dal, daal eller dahl? Kært barn har mange navne og jeg er faktisk ikke sikker på, om man bør stave denne klassiker som ‘Dhal’, ‘Dal’ eller ‘Dahl’ eller noget helt fjerde. Men jeg ved at de indiske skriftsprog er bygget helt anderledes op end det danske skriftsprog. Derfor tror jeg også det er helt lige meget om vi skriver det på den ene eller anden måde - uanset hvilken stavemåde vi vælger, er det jo ‘blot’ vores fortolkning af ordet. (en bette side story: da jeg var 15-16 år gik jeg i gang med lidt selvstudie af Hindi. Nåede ikke så meget, men lærte Hindi-alfabetet og nogle få ord. Har altid interesseret mig for sprog, og herunder især tankegangen, opbygningen og kulturen bag et sprog og skriftsprog. Derfor syntes jeg også det var sjovt lige at lære lidt hindi inden min far og jeg var på vores Indien-rundrejse i 2013. En spændende rejse, som jeg kan fortælle mere om en dag, men nu skal det altså handle om dhal, dal, dahl, daaaaal.. you decide 😂).

Dhal er en fantastisk (og meget nem) ret at lave. Min opskrift på dhal er dejlig krydret og smagsfuld. Den er krydret på den gode måde, nemlig lige der på grænsen mellem ‘Ahhh jeg mister mine smagsløg’ og ‘hmm, den kunne godt trænge til lidt mere smag’ - altså lige der hvor man bare tænker ‘mmmh lækkert!’. Jeg har tilsat lidt sød kartoffel i små tern, for at give lidt ekstra grøntsager til denne gryderet. Dhal laves ofte med røde linser, og det har jeg også anvendt til min opskrift på dhal, men faktisk kan man sagtens anvende andre linser til dhal. Du kan ligeledes bytte den søde kartoffel ud med gulerødder eller almindelige kartofler, hvis du hellere vil det.

Herunder finder du min opskrift på denne nemme og dejlig krydret dhal med røde linser og sød kartoffel. Min opskrift på dhal tager under 40 minutter at lave og rækker til 3-4 personer.

Krydret dhal med røde linser og sød kartoffel

Ca. 3-4 personer - Samlet tid: ca. 30-40 min

Ingredienser:

Dhal:

  • Ca. 320g røde linser (tørvægt)

  • 2 dåser hakkede tomater

  • 1 dåse kokosmælk

  • 1 rødløg eller 2 små

  • 4 store fed hvidløg

  • 20g frisk ingefær

  • 150-200g sød kartoffel (eller gulerod eller alm. kartoffel)

  • 2 spsk kokosolie

  • 2 spsk karry

  • 1,5 tsk spidskommen

  • 1 tsk koriander

  • ½ tsk chiliflager (eller til smag)

  • Salt og peber til smag

  • Lidt vand til at skylle det sidste indhold i dåser ud med, ca 1-2dl

Til servering:

  • Lidt brød, f.eks. disse flade majsbrød (rør dejen sammen inden du går i gang med dhal’en og steg dem mens dhal’en simrer), naan brød eller andet.

  • Som topping: f.eks. raita, kokosbacon, friske krydderurter eller tzatziki (ja, lyder måske skørt, men faktisk er tzatziki mega lækkert sammen med dhal)

Fremgangsmåde:

  1. Hak løg fint og hak hvidløg helt fint. Riv ingefæren eller hak den helt fint.

  2. Sæt en stor gryde (3 liter eller mere) på medium varme, og kom olie, karry, spidskommen, koriander og chiliflager i. Svits det i 30-60 sek.

  3. Tilsæt løg, hvidløg og ingefær. Rør rundt. Giv det ca. 2 minutter.

  4. Skyl linserne grundigt og kom både linser, hakkede tomater og kokosmælk i. Anvend lidt vand til at skylde det sidste ud af dåserne.

  5. Hak den søde kartoffel i små tern og kom med i gryden.

  6. Lad det simre under låg i 20-25 minutter eller til linser og kartoffel er møre. Rør i det i ny og næ mens det simrer, så linserne ikke brænder fast i bunden.

  7. Smag til med salt og peber (evt. flere krydderier) og server.

Serveringsforslag:

Til servering af denne dhal med røde linser kan du toppe med f.eks. raita, tzatziki, lidt stegte græskarkerner, frisk koriander, kokosbacon, ristede grønkåls ‘chips’ eller andet. Nedenfor finder du et par af mine opskrifter, der kan bruges som topping på dhal samt min opskrift på flade majsbrød, der er lækre at servere sammen med:

Græskarkerner er bedst som topping, hvis de lige ristes på panden uden olie ved lav-medium varme til de begynder at få lidt farve.

Opbevaring:

Denne dhal med røde linser og sød kartoffel kan normaltvist holde i køleskabet i op til 4 dage, hvis den opbevares i en lukket beholder eller gryde med låg. Jeg anbefaler at varme denne dhal inden servering.

Gode tips til denne dhal opskrift:

  • Kan man bytte kokosmælken ud med noget andet?
    Ja, du kan sagtens bytte kokosmælken ud med f.eks. mere hakkede tomater. Alternativt kan man også anvende havre cuisine eller lignende, men jeg synes personligt at denne dhal bliver allerbedst når man anvender en kokosmælk. Det giver nemlig en dejlig cremet dhal, og samtidig en lille smag af kokos, som vi kender det fra mange asiatiske retter.

  • Et bette tip til at undgå madspild
    Har du et par ekstra kartofler, der trænger til at blive brugt eller måske en gulerod eller to? Så vær ikke bange for at komme dem med i denne dhal. Dhal er faktisk virkelig nem at lave og en meget taknemmelig ret - om du putter ingen grøntsager i eller om du putter forskellige grøntsager i, uanset hvad bliver den nemlig god. Juster væske og krydderi/smag, hvis du tilføjer mange ekstra grøntsager, og vær ikke bange for at prøve dig frem.

  • Hvor er den flotte keramikskål fra?
    Den flotte håndlavede keramikskål er fra Rydborg Keramik. Et ny opstartet keramikværksted i Aarhus, som min ski’e søde fætter tilfældigvis står bag. Jeg har lavet et samarbejde med Rydborg Keramik, og derfor er jeg den heldige kartoffel, der har fået lov til at modtage lidt af hans utrolig smukke håndlavede keramik. Er du interesseret i at se hans keramik, så kig forbi Rydborg Keramik på Instagram eller sving forbi hans værksted.

Har du spørgsmål til denne opskrift, så kommenter endelig. Har du prøvet min nemme opskrift på krydret dhal med røde linser allerede? Del din succes over på Insta og tag mig gerne @fredebruun, jeg elsker at følge med i hvordan I bruger mine opskrifter 🤗🥳

Følg mig på sociale medier

Flere opskrifter fra FredeBruun.com:

Forrige
Forrige

Hjemmelavet flade majsbrød

Næste
Næste

Bønnemos med soltørrede tomater